Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Batoniki z kawałkami czekolady, słonym guajillo i karmelem

Lekko ostre papryczki chili guajillo o delikatnej jagodowej nucie są idealnym dodatkiem do deserów, a w szczególności do tego batonika.

Składniki
Porcja dla: 24 porcje
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować sos karmelowy, stop masło w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu. Dodaj cukier; gotuj, mieszając trzepaczką przez 6 do 7 minut lub aż sos zmieni kolor na bursztynowy. Delikatnie dodaj śmietanę, kryształki wanili, zmieloną papryczkę chili guajillo i sól morską. (Na sosie pojawią się bąbelki.) Ciągle mieszając, gotuj przez 1 do 2 minut aż sos zagęści się i nie spływa z łyżki. Odstaw na 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

  • Aby przygotować batoniki, zmieszaj w średniej wielkości misce mąkę, zmielone papryczki chili guajillo, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw. Dobrze wymieszaj masło z cukrami w dużej misce. Dodaj jajka i kryształki wanili; dobrze wymieszaj. Dodaj mieszankę z mąką; mieszaj aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodaj kawałki czekolady. Odłóż jedną szklankę masy. Rozprowadź pozostałą masę na wyłożonej folią do pieczenia blasze o wymiarach 30 cm x 20 cm spryskanej sprayem zapobiegającym przywieraniu. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

  • Polej sosem karmelowym upieczoną warstwę na blasze, rozsmarowując ją w odległości 3,5 cm od brzegu. Łyżką wyłóż na warstwę karmelu pozostałą szklankę masy. Przetnij masę nożem kilka razy, aby uzyskać efekt rozmazania.

  • Piecz jeszcze przez 15 do 20 minut lub aż wierzch będzie złotobrązowy a środek ścięty. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce. Użyj wystającej folii do pieczenia, aby wyciągnąć deser z blachy. Połóż na desce do krojenia i potnij na batoniki.

Porady Gotowanie

Wskazówka:
· Suszone papryczki chili guajillo, podstawowy produkt w kuchni meksykańskiej, są podłużna i szpiczaste o pomarańczowo-czerwonym kolorze. Można je kupić w sklepach z żywnością południowoamerykańską, specjalistycznych sklepach internetowych lub w supermarketach w dziale z żywnością południowoamerykańską. Jeżeli nie są dostępne, możesz je zastąpić papryczkami chili ancho, wsypując 2 łyżeczki do sosu karmelowego i 1 łyżeczkę do batoników z kawałkami czekolady.

· Aby uprażyć i zmielić chili guajillo, wydrąż i usuń nasiona z 2 papryczek. Połóż na blasze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 10 minut lub aż papryczki zaczną pachnieć. Włóż do małego robota kuchennego lub czystego młynka do kawy. Drobno zmiel.

Oceny i komentarze: 0