Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Babka ajerkoniakowa

Składniki
Sposób przygotowania
  • Oddzielić żółtka od białek.

  • Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwile ucierać. 1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć.

  • Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostałą część piany, delikatnie wymieszać.

  • Foremkę posmarować łyżką masła i posypać bułką tartą.

  • Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.

  • Piec najpierw w temp. 170 °C, a gdy wyrośnie w 180 stopni przez ok. 50 minut.

  • Upieczoną pozostawić w formie przez 10 minut.

  • Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.

  • Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

  • Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę.

  • Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka niezbyt gęsta masa.

  • Masło utrzeć z 2/3 cukru aż masa zbieleje.

  • Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temperaturę pokojową) i ubijać aż powstanie jasny puszysty krem.

  • Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny.

  • Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.

  • Ubić pianę z białek dodając stopniowo resztę cukru.

Oceny i komentarze: 0