Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Baba staropolska z kurkumą

Składniki
Sposób przygotowania
  • Kurkumę zalać spirytusem i odstawić na ok. 1 godzinę.

  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki i wymieszać.

  • Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli.

  • Wyrabiać ok. 20 minut.

  • Następnie dodać roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z kurkumą i przez chwilę wyrabiać.

  • Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnić do 1/3 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto wypełni formy w ¾ wysokości, piec 50-60 minut w temp.ok.180°C.

Oceny i komentarze: 0