Zioła prowansalskie w torebce

Nazwa mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji - Prowansji, znanej z obfitości ziół aromatycznych. Ich wyjątkowo udane połączenie, pozwoliło uzyskać kompozycję o niepowtarzalnym aromacie, licznych zaletach kulinarnych i zdrowotnych....

Nazwa mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji - Prowansji, znanej z obfitości ziół aromatycznych. Ich wyjątkowo udane połączenie, pozwoliło uzyskać kompozycję o niepowtarzalnym aromacie, licznych zaletach kulinarnych i zdrowotnych. Zioła prowansalskie zawierają duże ilości substancji czynnych: olejki lotne, garbniki i gorycze. Związki te pobudzają zmysł powonienia i smaku, wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie.

Zioła prowansalskie są szczególnie polecane, jako przyprawa do potraw tłustych. Korzystnie wpływają na mało urozmaicone i mdłe potrawy dietetyczne – używane są często w diecie bezsolnej. Mają szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jaj. Są również niezastąpione przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Można zmieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i skropić kurczaka lub wieprzowinę.

  • Idealne do posypania młodych ziemniaków przed pieczeniem.

  • Można je zmieszać z pieczonymi warzywami przed gotowaniem.

  • Doskonale komponują się z soczewicą puy oraz oliwą z oliwek.

  • Polecane do popularnej francuskiej zapiekanki typu cassoulet.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

Składniki

Rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek.

KOD UPC (Sztuka)

5900084025010

Powiązane przepisy