Curry w torebce

Curry jest mieszanką przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach. Mieszanka przywędrowała do Europy dopiero w XVIII wieku – w okresie wielkiej rywalizacji Holandii, Anglii i Portugalii...

Curry jest mieszanką przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach. Mieszanka przywędrowała do Europy dopiero w XVIII wieku – w okresie wielkiej rywalizacji Holandii, Anglii i Portugalii o prymat w handlu przyprawami, pochodzącymi z Indii i Dalekiego Wschodu. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb, przyrządzane z dodatkiem mieszanki curry.

Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów.

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Polecane jest dodawanie ich do potrawy pod koniec gotowania.

  • Dodane do potrawek lub uparowane z ryżem, nadają potrawom delikatny smak.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

Składniki

Sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca, cynamon - 4,1 %, imbir - 2,5%, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili, anyż.

KOD UPC (Sztuka)

5900084235136

Powiązane przepisy