Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Ziele angielskieZiele angielskie

Ziele angielskie

< Powrót

Ciekawostki
Owoce korzennika lekarskiego, przywiezione do Europy przez Kolumba w XVI wieku z Ameryki Południowej, gdzie obok wanilii były ulubioną przyprawą Azteków. Pierwotnie ziele angielskie było używane przez Indian amerykańskich do konserwowania mięsa i ryb. Jest to jedna z niewielu przypraw, pochodzących z półkuli zachodniej. Przyprawa szybko rozprzestrzeniła się w całej Europie, w wielu krajach otrzymując oryginalne nazwy. W Czechach zwana „nową przyprawą” (ponieważ pochodziła z Nowego Świata), w Polsce „zielem angielskim”. Nazwa ta pochodzi od niezwykłej popularności przyprawy na Wyspach Brytyjskich, gdzie uzyskała ona miano „allspice” (pol. „wszystkie przyprawy”), ponieważ łączy w sobie aromaty goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu.

Jak wybierać
Za najlepszy gatunek uważa siê ziele z Jamajki, o czerwono-brunatnych ziarnach, zawierające najwięcej oleju. Ziele angielskie zawiera olejki eteryczne, głównie eugenol.

Zastosowanie
Kilka całych lub zmielonych ziarenek dodanych do tłustych sosów oraz innych potraw nadaje im przyjemny aromat.
Przed grillowaniem natrzeć polędwicę lub stek wieprzowy zielem zmieszanym z sokiem pomarańczowym, brązowym cukrem i olejem.
Możemy dodać je do zapiekanki wołowej lub jagnięcej dla zaostrzenia smaku.
Pogłębia smak sałatki owocowej oraz duszonych owoców.
Używane do wielu karaibskich dań.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 358 KCal
Białka w 100g: 6.1 g
Węglowodany w 100g: 74.3 g
Tłuszcz w 100g: 4 g