Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
TymianekTymianek

Tymianek

< Powrót

Ciekawostki
Uprawiany w wielu regionach świata, w Europie rozprzestrzenił się z basenu Morza Śródziemnego. Pierwsze wzmianki na temat tymianku pochodzą ze starożytnej Grecji, gdzie uważano go za symbol odwagi. Nazwa tymianku pochodzi zresztą od greckiego słowa „thymon” - pol. „odważny”. Rzymscy żołnierze kąpali się w naparze z tymianku, aby nabrał wigoru, odwagi i siły. Tymianek ma właściwości antyseptyczne. Ułatwia też trawienie tłustych potraw. Schowany do szafy pomiędzy ubrania, odstraszy mole.

Jak wybierać
Dobrej jakości tymianek powinien zawierać bardzo mało gałązek lub łodyżek. Aromat oraz smak powinny być mocne i świeże. Tymianek zawiera olejki eteryczne, głównie tymol.

Zastosowanie
Tymianek możemy wymieszać ze startą skórką cytryny, czosnkiem i masłem, natrzeć filety z piersi kurczaka i zawinąć w szynkę parmeńską.
Idealny dodatek do odwarów mięsnych, ostrych sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb.
Przed grillowaniem można zamarynować kurczaka lub rybę w oliwie z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i tymianku.
Doskonały, jako dodatek do wędlin, bigosu, mielonych mięs, pasztetów, serów, sałat, potraw z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzy.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 211 KCal
Białka w 100g: 9.1 g
Węglowodany w 100g: 27 g
Tłuszcz w 100g: 7.4 g
Cukry w 100g: 1.7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone w 100g: 2.7 g
Błonnik w 100g: 37 g
Sód w 100g: 0.06 g