Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
SzafranSzafran

Szafran

< Powrót

Ciekawostki
Do produkcji jednego funta (450g) szafranu potrzeba ponad 75 000 krokusów! Słowo „szafran” pochodzi od arabskiego określenia „za'faran”, które oznacza „żółty”. W Chinach używano go w VII wieku do wytwarzania leków i perfum. W wieku IX szafran pojawił się w Niemczech i Francji, a sześć wieków później w Anglii. Wówczas szafran był produktem o tak wielkiej wartości, że za jego fałszowanie groziła kara śmierci. W 1444 roku Niemiec nazwiskiem Findeker został spalony na stosie za podrabianie szafranu. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego: Hiszpania, Grecja, Francja, Turcja, Iran, Maroko, Kaszmir. Co ciekawe -angielska miejscowość Saffron Walden w hrabstwie Essen, wzięła swoją nazwę, od trwającej tam ponad 400 lat uprawy szafranu.

Jak wybierać
Łatwo natrafić na podrobiony szafran, po prostu nie ma czego takiego jak tani szafran. Włókna szafranu powinny mieć głęboką, żywą barwę i trwały aromat.

Zastosowanie
Przed dodaniem do paelli lub risotto możemy zgnieść włókna szafranu i namoczyć je w ciepłej wodzie.

Produkty