Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
RozmarynRozmaryn

Rozmaryn

< Powrót

Ciekawostki
Uprawiany od wieków w basenie Morza Śródziemnego, do Europy Środkowej trafił prawdopodobnie jeszcze z plemionami germańskimi w III w .n.e. Po łacinie „Ros Maris” oznacza „morską rosę” - co nie dziwi biorąc pod uwagę, że rozmaryn lubi rosnąć na terenach nadmorskich. Według legendy, Maryja Dziewica, uciekając przed żołnierzami Heroda, pewnej nocy powiesiła swój płaszcz na krzaku rozmarynu. Nad ranem białe płatki kwiatów pod płaszczem zmieniły kolor na niebieski. Od tej pory ziele zaczęto zwać „różą Maryi”. W starożytnej Grecji wierzono, że rozmaryn wzmacnia umysł i wspomaga pamięć, dlatego studenci nosili go wplecionego we włosy. Rozmaryn, jako symbol pamięci, był też często obecny na ślubach i pogrzebach. Uważa się, że rozmaryn dobrze rozwija się w ogrodach, należących do szczęśliwej rodziny. Chcąc przygotować orzeźwiającą kąpiel, można dorzucić do wanny garść rozmarynu w muślinowym woreczku. Napar z rozmarynu działa kojąco na nerwy. Ponadto ma właściwości antyseptyczne i dobrze działa jako odświeżacz oddechu. Na jego bazie przygotowuje się słynną Larendogrę („Aqua Reginae Hungaricae” - pol. „Woda Królowej Węgierskiej”), nalewkę ziołową o właściwościach odmładzających i upiększających.

Jak wybierać
Rozmaryn najlepiej zachowuje swój smak i aromat w postaci całych „igieł”, jednak w tej postaci jest dość trudny do spożycia. Dlatego siekany jest na mniejsze kawałki. Zawiera olejki eteryczne, głównie eukaliptus.

Zastosowanie
Rozmarynem możemy obsypać jagnięcinę lub wieprzowinę przed grillowaniem.
Idealny do posypania ziemniaków przed pieczeniem.
Sos do jagnięciny lub kaczki przygotujemy, używając czerwonego wina z dodatkiem rozmarynu i pomarańczy.
Węgiel do grilla posypany rozmarynem, nada potrawom dymny aromat.
Rozmaryn jest bardzo dobrym dodatkiem do świeżej, pikantnej marynaty do mięs i ryb: wystarczy zmieszać go z oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy.
Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 242 KCal
Białka w 100g: 4.9 g
Węglowodany w 100g: 21 g Fat per 100g: 15 g
Tłuszcz w 100g: 0.01 g
Cukry w 100g: 7.4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone w 100g: 43 g
Błonnik w 100g: 0.05 g