Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
PietruszkaPietruszka

Pietruszka

< Powrót

Ciekawostki
Starożytni Grecy używali jej do dekorowania zwycięzców podczas Igrzysk Istmijskich (igrzyska organizowane na cześć Posejdona w Istmii). Była również symbolem śmierci, w związku z czym posypywano nią nagrobki. Dopiero Rzymianie, jako pierwsi, dostrzegli w niej walory spożywcze i jedli ją w dużych ilościach. Pietruszka od zawsze była związana z okultyzmem. Powiadano o niej, że kiełkuje tak wolno, ponieważ musi siedem razy odwiedzić diabła zanim wyrośnie. Do Polski trafiła z Włoch wraz z innymi warzywami, dzięki królowej Bonie.

Jak wybierać
Pietruszka powinna mieć świeży, zielony kolor, równą natkę i łagodny aromat.

Zastosowanie
Możemy ją zmieszać z bułką tartą, startym serem i czosnkiem, następnie nałożyć do kapeluszy grzybów, skropić oliwą z oliwek i piec aż do uzyskania złotego koloru.
Masło z pietruszką i sokiem z cytryny to świetny dodatek do gotowanych warzyw lub młodych ziemniaków.
Polecana jako dodatek do białego sosu, dosypywana tuż przed podaniem do stołu.
Można szybko usmażyć marchewkę z odrobiną masła i dodać czosnek oraz pietruszkę.
Smażona marchewka będzie najsmaczniejsza z odrobiną masła, czosnkiem oraz pietruszką.
Wspaniale komponuje się z rybą, grzybami smażonymi na maśle i czosnkiem.

Wartoci odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 215 KCal
Białka w 100g: 22.4 g
Węglowodany w 100g: 21 g
Tłuszcz w 100g: 4.4 g
Cukry w 100g: 7.3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone w 100g: 0.1 g
Błonnik w 100g: 30 g
Sód w 100g: 0.45 g