Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Papryka ChiliPapryka Chili

Papryka Chili

< Powrót

Ciekawostki
Istnieje ponad 200 rozpoznanych gatunków papryki chili uprawianej w tropikach. Do tego dochodzi mnóstwo lokalnych odmian, których jeszcze nie opisano. Papryka chili zawdzięcza swoją ognistą pikantność substancji o nazwie kapsaicyna. Ostrość papryki mierzy się w tzw. skali Scoville’a i waha się od 0 do 300 000 jednostek, w zależności od gatunku. Papryka dotarła do Europy i Indii w XV i XVI wieku, dzięki odkryciom Krzysztofa Kolumba. Uczestnicy wypraw Kolumba tak pisali o chili: „...na wyspie Hispanioli roślina zwana przez Indian ""axi"" jest ostrzejsza niż pieprz i często stosowana przez tubylców (...) rosną tu krzewy podobne do krzewów róży, których owoce długości kawałków kory cynamonu są pełne drobnych nasion tak ostrych jak pieprz, mieszkańcy Karaibów jedzą te owoce tak, jak my jemy jabłka”. Odkrywcy Nowego Świata pomylili ognistą pikantność papryki (Caspicum) z pieprzem (Piper nigrum), stąd nieco myląca i sprawiająca dużo problemów przyszłym pokoleniom angielska nazwa „chili pepper"". Wysuszone i zmielone owoce, w postaci proszku są sprzedawane także jako „chili"", „pieprz Cayenne"", „ pieprz turecki"", „pieprz gwinejski"". Do tej samej rodziny, co papryka chili należą: słodka papryka, ziemniaki i pomidor.

Jak wybierać
Suszone, całe papryczki powinny być głęboko czerwone i dość giętkie. Papryczki kajeńskie powinny mieć jasnoczerwoną barwę oraz świeży, ostry zapach.

Zastosowanie
Im dłużej trwa gotowanie z dodatkiem chili, tym ostrzejsza potrawa. Olej do stir fry można doprawić poprzez dodanie jednej lub dwóch suszonych papryczek, smażonych przez kilka minut. Papryczki należy usunąć przed dodaniem pozostałych składników. Stosuje się ją do indyjskich, meksykańskich bądź tajskich potraw, aby dodać im ostrości i smaku. Polecana do marynaty do mięs i krewetek przed grillowaniem. Doskonały dodatek do meksykańskiego chilli con carne bąd portugalskiego piri piri. Można dodać do zalewy, aby zwiększyć pikantność oraz podnieść atrakcyjność wizualną dania.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 425 KCal
Białka w 100g: 15.9 g
Węglowodany w 100g: 56.4 g
Tłuszcz w 100g: 15.1 g

Produkty