Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
PaprykaPapryka

Papryka

< Powrót

Ciekawostki
Od tysięcy lat paprykę uprawiano w Ameryce Środkowej i Południowej, Indiach Zachodnich, na wyspach Morza Karaibskiego. W Europie królestwem papryki są oczywiście Węgry, gdzie dotarła wraz z tureckimi najeźdźcami w 1699 roku. Choæ jest to kuzynka papryki chili, sposób uprawy praktykowany na północnej półkuli sprawił, że z papryki właściwie wyeliminowano kapsaicynę, która odpowiada za ostrość odmiany chili. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C. Obecnie znanych jest około 200 jej odmian.

Jak wybrać
Papryka powinna mieć jasnoczerwoną barwę i łagodny, słodki, korzenny aromat. Ostrość zależy od gatunku.

Zastosowanie
Polecana do dań z wieprzowiny i kurczaka. Nadaje im głębi smaku i koloru.
Razem z szafranem nada paelli autentyczny hiszpański smak.
Idealna do udekorowania dań, takich jak jajka z majonezem, biały sos lub zupa krem.
Aromatyczną potrawkę otrzymamy, dodając paprykę do posiekanych ziemniaków, cebuli i kiełbasy.
Doskonała do posypywania przed pieczeniem młodych ziemniaków, papryki lub cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pyszny dressing do sałatek otrzymamy, mieszając paprykę z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 249 KCal
Białka w 100g: 15 g
Węglowodany w 100g: 18 g
Tłuszcz w 100g: 13 g
Cukry w 100g: 10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone w 100g: 2 g
Błonnik w 100g: 37 g
Sód w 100g: 0.03 g