Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
OreganoOregano

Oregano

< Powrót

Oregano (Lebiodka Pospolita) jest rośliną należącą do rodziny Jasnotowatych podobnie jak tymianek, majeranek i cząber.

Nazwa tego zacnego zioła wywodzi się greki: Oros to góra, a Ganos – radość.

Oregano oznacza zatem „radość góry”. Prawdopodobnie – nie tylko jednej góry, ale gór z rejonu śródziemnomorskiego, których zbocza były bujnie porośnięte żywymi, różowato-fioletowymi kwiatami lebiodki. Oregano jest rośliną wieloletnią, potrzebującą słońca. Potrafi osiągnąć wysokość powyżej 1 metra. Ma rozgałęzione łodygi i liście pokryte włoskami. Białe, różowe lub fioletowe kwiaty pojawiają się latem, najczęściej od lipca do sierpnia. Ziele zbiera się, kiedy tylko roślina zaczyna kwitnąć.

Legendy głoszą że Grecy i Rzymianie uznawali je za symbol radości i szczęścia, zdobili nim głowy nowożeńcom. Inna legenda podaje, że oregano powstało z oddechu Afrodyty – w mitologii greckiej bogini piękna, kwiatów, miłości, pożądania i płodności. Napój z oregano miał odprężać i rozgrzewać nieśmiałych. Liście często wykorzystywano jako namiastkę herbaty lub tytoniu. Nacierano nimi również dębowe meble i podłogi, pokrywając je pachnącą politurą.

Co ciekawe, oregano było używane jako środek chroniący przed skwaśnieniem mleka w czasie burzy!

Tam gdzie rośnie oregano

Oregano rośnie dziko i uprawiane jest głównie w krajach śródziemnomorskich. Najwięcej upraw spotyka się w Turcji i uprawy te zwykle utrzymywane przez ok 7-10 lat.

Oregano jest cięte i suszone naturalnie na słońcu lub przemysłowo w suszarniach. Jakość i wartość konsumpcyjna jest uzależniona od warunków uprawy i suszenia.

Kiedy słyszymy oregano, myślimy - pizza!

Oregano to doskonały dodatek do pizzy i pomidorów. Ciepły aromat i balsamiczny smak oregano sprawia, że to wspaniałe ziele można wykorzystać na wiele rożnych sposobów i nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej.

  • Śmietanowo-ziołowy sos do kurczaka lub wieprzowiny przyrządzimy dodając oregano do śmietany, białego wina, wywaru i posiekanej cebuli.
  • Przed pieczeniem lub grillowaniem można spryskać kurczaka lub jagnięcinę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny z dodatkiem soli i oregano.
  • Idealnie nadaje się do posypywania pieczonych warzyw.

Smacznego!