Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
MajeranekMajeranek

Majeranek

< Powrót

Ciekawostki
Wyraz „majeranek” pochodzi od arabskiego słowa „marjamie” (pol. ‘nieporównany’), co pokazuje dobitnie, że nie możemy go porównać do żadnego, innego zioła. Starożytni Grecy znali go na długo przed resztą Europy, stosując najczęściej jako afrodyzjak. Był dla nich także symbolem szczęścia. W średniowieczu powszechna była wiara w magiczną moc majeranku, jako leku na ukąszenia skorpiona. Używany w celach leczniczych oraz dowarzenia piwa i wytwarzania znanego benedyktyńskiego likieru.

Jak wybierać
Majeranek powinien mieć odpowiednią barwę, liście równej wielkości, świeży aromat oraz smak. Zawiera olejki eteryczne, głównie terpinen.

Zastosowanie
Nieodłączny towarzysz flaków, kartoflanki, grochówki czy żuru.
Dodany do śmietany, białego wina, bulionu i posiekanej cebuli, daje doskonały śmietanowo- ziołowy sos do kurczaka i wieprzowiny.
Możemy zmieszać go z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą a następnie skropić przed pieczeniem lub grillowaniem kurczaka lub jagnięcinę.
Idealny do posypywania pieczonych warzyw.
Znakomity dodatek do pieczonego schabu, pieczeni baraniej, wołowej, wieprzowej, tłustego drobiu, a szczególnie gęsi.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 271 KCal
Białka w 100g: 12.7 g
Węglowodany w 100g: 42.5 g
Tłuszcz w 100g: 7 g