Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
KozieradkaKozieradka

Kozieradka

< Powrót

Ciekawostki
W Polsce zwana także „bożą trawką”, „fenegryką” lub „greckim sianem” (od łac. nazwy „foenum-graecum”, która oznacza właśnie „greckie siano”). Kozieradki używano niegdyś w charakterze odżywki, aby nadać końskiej sierści blasku. Ponadto korzystali z niej mężczyźni zmagający się z łysiną. Kobiety w haremach jadły kozieradkę, aby uzyskać dorodne kształty. Egipcjanie wykorzystywali kozieradkę do balsamowania i produkcji kadzideł. Pasta z kozieradki rozsmarowana na ciele pomaga obniżaæ gorączkê. Kozieradka, jako przedstawiciel rodziny bobowatych, działa także wzmacniająco na roślinność, wzbogacając glebę w azot.

Jak wybierać
Mielona kozieradka posiada ciepłą, żółto-brązową barwę oraz silny smak zbliżony do curry.

Zastosowanie
Po dodaniu do zapiekanki wydobędzie delikatny posmak mieszanki curry.
Doskonały dodatek do zup z soczewicy (również do dhali).
Znakomita do chutney i zalew.

Wartoci odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 380 KCal
Białka w 100g: 26.8 g
Węglowodany w 100g: 56.2 g
Tłuszcz w 100g: 5.3 g