Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Kolendra (ziarna)Kolendra (ziarna)

Kolendra (ziarna)

< Powrót

Ciekawostki
Zarówno liście jak i owoce kolendry są używane w kuchni, jednak nie wymiennie, gdyż mają zupełnie odmienny smak. O kolendrze wiadomo, że była używana w Egipcie już od 1550 roku p.n.e. w celach kulinarnych oraz medycznych. Obecnie największym producentem kolendry są Indie. Kolendra jest często wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek curry. Owoc kolendry pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Jak wybierać
Owoce kolendry powinny być równej wielkości, bez skaz, o barwie jasnobrązowej. Zawiera olejki eteryczne, głównie d-linalol.

Zastosowanie
Dobrze komponuje się z zupami np.: grochową czy fasolową.
Wydobywa dojrzały, pikantny smak z jagnięcego lub wołowego curry.
Aromatyczny smak kolendry wydobędziemy, smażąc ją bez oleju (dry fry).
Przygotowując pieczone warzywa, można dodać rozdrobnione nasiona kolendry z odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Roztarta zapewni piękny aromat gotowanego szpinaku.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 446 KCal
Białka w 100g: 14.2 g
Węglowodany w 100g: 54.9 g
Tłuszcz w 100g: 18.8 g