Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
KminekKminek

Kminek

< Powrót

Ciekawostki
Kminek to jedna z najstarszych przypraw, odnalezionych na terenie Europy. Stosowany w kuchni starożytnej Grecji i Rzymu, do reszty Europy dotarł wraz z mnichami, którzy uprawiali go w przyklasztornych ogrodach. Angielskie rękopisy kulinarne dokumentują jego wykorzystanie już w XIII w. Kminek doskonale wspomaga trawienie. Często dodaje się go do chleba, ciasta a także dań z kapusty i fasoli. Olejek kminkowy używany jest do likierów, perfum i płynu do płukania ust.

Jak wybierać
Ziarenka kminku powinny mieć jednakowy kształt i kremowo brązową barwę, bez łodyżek i plew. Zawiera olejki eteryczne, głównie karwon.

 

Zastosowanie
Dodaje się go do wielu zup (grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku).
Bez kminku trudno wyobrazić sobie przygotowanie baraniny.
Kapusta smażona z bekonem i odrobiną masła zyska na smaku i aromacie, po dodaniu kminku.
Dodajemy go do marchewek i innych warzyw korzeniowych.
Polecany do gulaszu, zapiekanki wieprzowej lub wołowej.
Chcąc przyrządzić angielskie ciasto seed cake, wystarczy dodać 1 łyżkę stołową kminku do ciasta biszkoptowego.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 448 KCal
Białka w 100g: 23.3 g
Węglowodany w 100g: 40.9 g
Tłuszcz w 100g: 21.2 g