Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Kmin rzymskiKmin rzymski

Kmin rzymski

< Powrót

Ciekawostki
Używany przez Rzymian zamiast pieprzu. Dodatkowo z kminu rzymskiego produkowano pastę do smarowania chleba. Kmin rzymski miał również pomagać kochankom w dotrzymywaniu wierności i był często składnikiem napojów miłosnych. W Anglii używany, jako przyprawa od XIII wieku, od 1419 roku import kminu był objęty podatkiem. W Polsce nie uprawiany, ze względu na małą odporność na niskie temperatury.

Jak wybierać
Kmin rzymski powinien mieć równej wielkości ziarenka o barwie żółto-brązowej z silnym, korzennym aromatem po zmieleniu. Kmin przed m powinno się dokładnie przesiać. Zawiera olejki eteryczne, ich głównym składnikiem jest luminal.

Zastosowanie
Kmin możemy uprażyć lub usmażyć bez oleju (dry fry), aby wzmocnić jego smak i zapach.
Idealny do posypywania sałatek, surówek i warzyw, można go także dodawać do chutney.
Kmin rzymski doskonale sprawdza się, jako przyprawa do potraw z suszonej fasoli i roślin strączkowych.
Doskonale komponuje się również z curry i stanowi podstawowy składnik chilli con carne.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 446 KCal
Białka w 100g: 19 g
Węglowodany w 100g: 40.3 g
Tłuszcz w 100g: 23.2 g