Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
KardamonKardamon

Kardamon

< Powrót

Ciekawostki
Kardamon określa się mianem królowej przypraw (królem jest pieprz). Uprawiany w Indiach, jest przyprawą wymagającą specjalnego traktowania. Torebki nasienne należy zbierać przed uzyskaniem przez nie pełnej dojrzałości, gdyż zbyt dojrzałe pękają. Suszone są w specjalnych suszarniach lub na słońcu. Kardamonowi przypisuje się działanie chłodzące. Żucie kardamonu może pomóc w zamaskowaniu nieświeżego oddechu. Ponadto uważany jest za silny afrodyzjak. Dodany do kawy lub herbaty, wzmacnia ich działanie. W przemyśle kosmetycznym używany jako dodatek do perfum.

Jak wybierać
Najlepszy kardamon pochodzi z Indii i Gwatemali. Bladozielone strąki powinny być pulchne, pozbawione skaz i wypełnione ciemnymi, często lepkimi nasionami w kolorze czarnym lub brązowym. Zawiera olejki eteryczne, głównie cyneol.

Zastosowanie
Delikatnie zgniecione ziarna kardamonu mają wiele zastosowań w kuchni indyjskiej, świetnie nadaje się do aromatycznych dań na bazie ryżu.
Zanim dodasz kardamon do ciasta, herbatników lub sałatki owocowej, usuń ziarna z łupiny i zgnieć.
Świeża sałatka owocowa zyska na smaku, jeżeli dodamy do niej zgniecionych ziaren kardamonu, gotowanych w syropie na wolnym ogniu.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 338 KCal
Białka w 100g: 9.2 g
Węglowodany w 100g: 70 g
Tłuszcz w 100g: 2.4 g