Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
GorczycaGorczyca

Gorczyca

< Powrót

Ciekawostki
Gorczyca jest znana jako przyprawa od stuleci. Wzmianki na temat gorczycy znajdujemy już w przypowieściach biblijnych - w Ewangeliach Mateusza i Marka. Nasiona gorczycy zidentyfikowano w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. A już w I wieku n.e. Rzymianin Columella opisał produkcję musztardy. W przeszłości dla ludzi biednych był to jedyny sposób na ożywienie smaku ich codziennych, mdłych potraw. Obecnie stosowana, jako główny składnik musztard.

Jak wybierać
Ziarna gorczycy powinny mieć złoty kolor oraz świeży, ostry smak. Zawiera olejki eteryczne, głównie allilowy olejek gorczyczny.

Zastosowanie
Idealna, jako dodatek do sosów serowych oraz smażonych warzyw. Znakomity dodatek do marynat i chutney. Zmieszana z majonezem, daje pyszny sos do sałatki ziemniaczanej. Można nią doprawiać wieprzowinę, wołowinę, cynaderki oraz królika. Gorczycę należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ ciepło zmniejsza jej ostrość.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 487 KCal
Białka w 100g: 27.8 g
Węglowodany w 100g: 26.2 g
Tłuszcz w 100g: 30.1 g

Produkty