Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
EstragonEstragon

Estragon

< Powrót

Ciekawostki
Estragon (Artemisia dracunculus) to zioło, któremu przypisywano niezwykłe znaczenie. Pełna łacińska nazwa bylicy estragon Artemisia dracunculus, wywodząca się od wyrazu smok, pochodzi od imienia jednej z bogiń greckich: Artemidy - strażniczki przyrody i zwierząt. Estragonu, zwanego też wężowym zielem, używano do leczenia ran po ugryzieniach jadowitych węży i psów. Estragon, wywodzący się z dalekiej Syberii, to jedno z klasycznych ziół kuchni francuskiej i niezbędny składnik białego octu winnego. Zaostrza apetyt.

Jak wybierać
Dobrą jakość estragonu poznaje się po zielonej barwie, silnym anyżkowym aromacie i dużej zawartości olejków eterycznych. Głównym olejkiem eterycznym jest metyl.

Zastosowanie
Błyskawiczny sos do kurczaka otrzymujemy po zmieszaniu estragonu ze śmietaną creme fraiche i białym winem. Możemy go także dodać do pikantnego białego sosu.
Znakomicie komponuje się z rybami i warzywami.
Polecany do zupy-kremu z indyka lub kurczaka.
Dodany do glazurowanej marchewki, wydobędzie jej niepowtarzalny smak.
Idealny do posypania omletu lub sałatki.
Wchodzi w skład m.in. sałatki nicejskiej (rybno-warzywno-ziołowej), sosu tzatziki oraz kur gotowanych na białym winie.
Rosyjskie specjały z m estragonu to m.in. okroszka, czyli chłodnik na dobrym chlebowym kwasie oraz ucha

Wartoci odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 295 KCal
Białka w 100g: 22.8 g
Węglowodany w 100g: 42.8 g
Tłuszcz w 100g: 7.2 g