Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Czarnuszka (Czarna Cebula)Czarnuszka (Czarna Cebula)

Czarnuszka (Czarna Cebula)

< Powrót

Ciekawostki
Czarnuszka posiada białe i niebieskie kwiatki, z których wykształcają się kolczaste woreczki nasienne. To w nich skrywają się czarne nasiona, od których przyprawa wzięła swą nazwę. Niegdyś zastępowała pieprz, ponieważ także ma charakterystyczny, ostry smak. Obecnie wykorzystywana głównie do wypieku pieczywa. W kuchni arabskiej całe ziarna dodawane są do ostrych potraw. Olej z czarnuszki ma silne działanie lecznicze i pomaga przy wielu schorzeniach.

Jak wybierać
Czarnuszka to małe, trójkątne nasionka o czarnej, matowej barwie. Dwa boki nasionka są płaskie a jeden zakrzywiony. Wydzielają niezbyt silny aromat, za to odznaczają się korzennym, pieprznym smakiem i kruchą konsystencją.