Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
BazyliaBazylia

Bazylia

< Powrót

Ciekawostki
Bazylię od wieków otaczano czcią. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa ‘basileus’ (pol. ‘król’). Starożytni Grecy wierzyli, że zbierać ją mogą jedynie królowie. W Indiach, skąd prawdopodobnie pochodzi, składano na nią przysięgi w sądzie. W religii hinduskiej uważana jest bowiem za ziele święte. W średniowiecznej Europie wierzono natomiast, że pod doniczkami z bazylią żyją skorpiony a samo jej powąchanie, może skutkować zagnieżdżeniem się skorpiona w mózgu. Do książek kucharskich trafiła dopiero w XVII w., dzięki kucharzom francuskim. Na świecie istnieje obecnie ponad 150 odmian bazylii.

Jak wybierać
Delikatne suszenie w temperaturze poniżej 43°C, powinno zapewnić bazylii świeży, zielony kolor. Tak suszone zioła, zachowają także swój anyżowy aromat. Ziele zawiera też olejki eteryczne głównie chawikol metylu.

Zastosowanie
Zmieszana z posiekanymi świeżymi pomidorami i odrobiną oliwy z oliwek, stanowi pyszne przybranie do bruschetty.
Można posypać nią pizzę, pieczone warzywa lub zupę pomidorową.
Doskonała jako dodatek do pomidorowych sosów makaronowych.
Zmieszana z oliwą z oliwek, przecierem pomidorowym i czosnkiem, stanowi świetny dressing do sałatki.
Polecamy pieczone w całości młode cukinie z dodatkiem oliwy z oliwek, siekanych pomidorów i bazylii.
Tradycyjna, polska jajecznica, podobnie jak biały ser, czy jogurt, dzięki szczypcie bazylii nabierają egzotycznego smaku.
Zalewając rozgniecione świeże liście bazylii ciepłym octem winnym, po dwóch tygodniach trzymania ich w zamkniętym słoju, otrzymuje się wspaniały ocet bazyliowy.
Bazylię można również konserwować, w naczyniach kamionkowych lub porcelanowych, zasypując ją warstwą soli.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 175 KCal
Białka w 100g: 14 g
Węglowodany w 100g: 20 g
Tłuszcz w 100g: 4 g
Cukry w 100g: 1.7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone w 100g: 0.2 g
Błonnik w 100g: 41 g
Sód w 100g: 0.03 g

Poznaj inne zioła i przyprawy

Produkty