Search form

Dla prasy

04.12.2012

McCormick Polska wyraża swoją społeczną odpowiedzialność poprzez strategiczne partnerstwo w ramach swiątecznej zbiórki żywności

Stefanowo, 29 listopada, McCormick Polska, właściciel marek Kamis i Galeo, został partnerem strategicznym XVI Świątecznej Zbiórki Żywności, organizowanej przez Federację Polskich Banków Żywności. Firma wesprze akcję finansowo, przekaże żywność oraz udostępni swoje powierzchnie magazynowe i możliwości dystrybucyjne, angażując w działania związane ze zbiórką swoich pracowników.

McCormick & Company Inc., firma-matka polskiej spółki, to światowy lider branży przypraw i produktów smakowych, obecny ze swoimi markami w ponad 110 krajach na całym świecie. Od samego początku działalności firma zobowiązała się pomagać społecznościom lokalnym i wspierać różnego rodzaju wysiłki humanitarne w różnych częściach świata. Aktualnie McCormick rozszerza swoją tradycję na Polskę, gdzie prowadzi działalność od ponad roku. Firma zaangażuje swoich pracowników w ramach Świątecznej Zbiórki Żywności organizowanej przez Federację Polskich Banków Żywności.

Celem akcji wspieranej przez McCormick Polska, jest zebranie jak największej ilości produktów spożywczych i przekazanie ich osobom potrzebującym, takim jak rodziny wielodzietne, samotni rodzice, bezdomni, bezrobotni, a także seniorzy i niepełnosprawni. Federacja Polskich Banków Żywności, wraz z siecią przeszło 3,5 tys. organizacji lokalnych, dociera z pomocą do ponad półtora miliona potrzebujących. W samym tylko 2011 r. Polskie Banki Żywności zdołały przekazać osobom w potrzebie 760 ton artykułów spożywczych. Projekt służy także budowaniu świadomości społecznej dotyczącej problemu ubóstwa i niedożywienia w Polsce.

Zaangażowanie McCormick Polska będzie obejmowało wsparcie finansowe oraz przekazanie produktów Kamis i Galeo. Dodatkowo, firma udostępni swoje powierzchnie magazynowe i możliwości dystrybucyjne, angażując swoich pracowników w proces przewożenia zgromadzonej przez Banki Żywności produktów do magazynów organizacji.

Firma będzie także zachęcać swoich pracowników do uczestniczenia w ramach wolontariatu pracowniczego, w segregowaniu zebranej żywności, która zostanie zwieziona do magazynów Banku Żywności w Regułach. Ponadto pracownicy firmy w Stefanowie będą mieli szansę wesprzeć akcję w miejscu pracy, osobiście przekazując żywność i umieszczając ją w specjalnych koszach Banków Żywności, które zostaną rozmieszczone na terenie firmy.

– Podjęliśmy decyzję o zaangażowaniu się w Świąteczną Zbiórkę Żywności, gdyż działalność Banków Żywności jest nam bliska – sami wytwarzamy żywność i znamy jej wartość. Głęboko wierzymy w konieczność pomocy osobom potrzebującym, znajdującym się w trudnej sytuacji, a dzielenie się z innymi żywnością – tym, co jest niezbędne do przeżycia – uważamy za minimum, które możemy zrealizować. Jesteśmy dumni z zaangażowania naszych pracowników w tę jakże ważna inicjatywę – skomentowała udział w akcji Fiona McDonnell, prezes zarządu McCormick Polska.

Tegoroczna edycja Świątecznej Zbiórki Żywności planowana jest w dniach 7-9 grudnia, czyli podczas jednego z najintensywniejszych zakupowo weekendów w roku. W ramach poprzednich edycji akcji udało się zebrać już 5,5 tys. ton żywności, z czego zdecydowaną większość w ostatnich latach. W akcji można wziąć udział na trzy sposoby: uczestnicząc w tradycyjnej zbiórce w tradycyjnych sklepach, robiąc zakupy w sklepach internetowych lub wysyłając charytatywnego sms-a, co jest równoznaczne z zaangażowanie finansowym. Termin organizacji wydarzenia pozwoli wesprzeć potrzebujących jeszcze przed tegorocznymi świętami.

O McCormick & Company, Incorporated
McCormick & Company, Incorporated jest światowym liderem branży produktów smakowych. Wartość jej rocznych obrotów ze sprzedaży wynosi ponad 3,5 miliarda USD. McCormick prowadzi działalność w zakresie produkcji, marketingu i dystrybucji przypraw, specjalistycznych produktów spożywczych oraz produktów smakowych, przeznaczonych dla całego przemysłu spożywczego – placówek detalicznych, producentów żywności i przedsiębiorstw gastronomicznych.

Gdziekolwiek i cokolwiek spożywasz, codziennie możesz cieszyć się potrawami przyprawionymi przez McCormick. McCormick. Pasja smaków™.

W celu uzyskania dodatkowych informacji, zapraszamy do odwiedzenia naszej strony: www.mccormickcorporation.com

O McCormick Polska
Firma jest obecna od Polsce w 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje sie w Stefanowie. McCormick Polska zatrudnia 1200 osób. Firma jest krajowym liderem na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami Kamis i Galeo.

Zofia Kurek-Maciejewicz                              Przemysław Wardęga
Solski Burson-Marsteller                              Solski Burson-Marsteller